Μαιευτική
ΤΟΚΕΤΟΣ – ΦΥΣΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ – ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ
Τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε σήμερα στην διάθεσή μας είναι σαφή. Ο φυσικός τοκετός ενός ωρίμου βρέφους είναι η καλύτερη και ασφαλέστερη εξέλιξη για την έγκυο και το νεογνό.
Η καισαρική έχει συγκεκριμένες ενδείξεις. Είναι απαραίτητη σε συγκεκριμένες συνθήκες.
Δίλημμα μεταξύ φυσιολογικού τοκετού και καισαρικής δεν υπάρχει. Τα δεδομένα και οι ενδείξεις της κάθε μεθόδου τοκετού είναι σαφώς ορισμένα από τις επιστημονικές κοινότητες.
Στην Γαλλία όπου εξειδικεύθηκα και δούλεψα κατόπιν επί σειρά ετών και συνεχίζω να διατηρώ συχνή επαγγελματική επαφή και ενημέρωση, το ποσοστό των καισαρικών είναι 18%.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ
Η φυσιολογική διάρκεια της κύησης είναι 9 μήνες. Αυτό αντιστοιχεί σε 41 εβδομάδες αμηνόρροιας (41 εβδομάδες από την 1η ημέρα της περιόδου) ή 39 εβδομάδες κύησης.
Ο σωστός προσδιορισμός της έναρξης της κύησης, ο οποίος γίνεται σήμερα με υπερηχογράφημα, κυρίως διακολπικό, περί τις 9 εβδομάδες αμηνόρροιας, είναι θεμελιώδους σημασίας για την περεταίρω παρακολούθηση της κύησης.
Η παρακολούθηση στο τέλος της κύησης όταν κρίνεται αναγκαία γίνεται με υπερηχογράφημα και καρδιοτοκογράφημα (παρακολούθηση με καταμέτρηση της καρδιακής συχνότητας του εμβρύου).
Η διακοπή της εγκυμοσύνης με πρόκληση τοκετού χωρίς συγκεκριμένη ένδειξη, πριν την έναρξη του φυσικού τοκετού αποτελεί πολύ συχνή αιτία αδικαιολόγητης καισαρικής.
ΠΡΟΗΓΗΘΕΙΣΑ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ
Μία γυναίκα με προηγηθείσα καισαρική μπορεί να γεννήσει φυσιολογικά στην επόμενη εγκυμοσύνη εφόσον η καισαρική δεν είχε επιπλοκές. Το παλαιό δόγμα, once a cesarean always a cesarean, δεν ισχύει εδώ και χρόνια. ACOG Practice Bulletin No. 115: Vaginal birth after previous cesarean delivery. Obstet Gynecol 2010; 116:450. C.N.G.O.F. R.P.C. Accouchement en cas d’utérus cicatriciel 2012. Journal de Gynécologie Obstétrique et Biologie de la Reproduction 2012 41 N°8 p. 824 – 830. Royal College of Obstetricians and Gynaecologists RCOG Green-top Guideline No. 45.
ΜΑΙΕΥΤΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ
Θεμελιώδη εξέταση κατά την διάρκεια της κύησης αποτελούν τα υπερηχογραφήματα. Αυτά γίνονται σε συγκεκριμένο χρόνο της κύησης με καθορισμένο στόχο.
Τέσσερα υπερηχογραφήματα εκτελούνται σε κάθε κύηση που εξελίσσεται φυσιολογικά και είναι τα ακόλουθα:
- Υπερηχογράφημα προσδιορισμού έναρξης της εγκυμοσύνης περί τις 9 εβδομάδες αμηνόρροιας.
- Υπερηχογράφημα του 1ου τριμήνου μεταξύ 11 και 14 εβδομάδων αμηνόρροιας με μορφολογικά ανατομικά χαρακτηριστικά και μέτρηση της αυχενικής διφάνειας.
- Υπερηχογράφημα β’ επιπέδου μεταξύ 21 και 23 εβδομάδων αμηνόρροιας με αναλυτική μελέτη της ανατομίας του εμβρύου.
- Υπερηχογράφημα του 3ου τριμήνου μεταξύ 30 και 33 εβδομάδων αμηνόρροιας με μορφολογικά ανατομικά χαρακτηριστικά και μέτρηση της ανάπτυξης του εμβρύου.
Πέρα των τεσσάρων προγραμματισμένων υπερηχογραφημάτων τίθεται ένδειξη για συμπληρωματικό υπερηχογράφημα υπό συγκεκριμένες ενδείξεις στο τέλος της κύησης καθώς και σε άλλες στιγμές αυτής εφόσον συντρέχει κάποια παθολογική κατάσταση.
Μέτρηση της ροής και των αντιστάσεων των αγγείων του εμβρύου, του πλακούντα και των μητριαίων μπορούν να γίνουν με την χρήση του Doppler σε καθένα από τα υπερηχογραφήματα αναλόγως των ευρημάτων.
Τα αποτελέσματα των υπερηχογραφημάτων επηρεάζουν σημαντικά και άμεσα τις μαιευτικές αποφάσεις. Η δυνατότητα να εκτελούνται από τον ίδιο τον μαιευτήρα που είναι ο υπεύθυνος της παρακολούθησης της εγκύου και του τοκετού της θεωρώ ότι αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την έγκυο. Έχω ακολουθήσει την εκπαίδευση και αποκτήσει κατόπιν εθνικών εξετάσεων το κρατικό δίπλωμα υπερηχογραφίας στην μαιευτική – γυναικολογία στην Γαλλία. Στις ασθενείς που παρακολουθώ διατελώ ο ίδιος όλα τα υπερηχογραφήματα της κύησης. Την δυνατότητα αυτή αντιλαμβάνονται και εκτιμούν ιδιαίτερα οι ασθενείς που παρακολουθώ. Επίσης διατηρώ επαφή με συναδέλφους μαιευτήρες υπερηχογραφολόγους, παιδιάτρους και γενετιστές, στην Ελλάδα και στην Γαλλία με τους οποίους συσκέπτομαι εφόσον το κρίνω απαραίτητο.
ΜΑΙΕΥΤΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ
Οι δύο συχνότερες επεμβατικές τεχνικές στην κύηση που έχουν σχέση με τον προγεννητικό έλεγχο είναι η αμνιοκέντηση και η βιοψία τροφοβλάστη. Στις εγκύους που παρακολουθώ εφόσον υπάρξει ένδειξη τις διατελώ ο ίδιος.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΑΛΛΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
Έγκυες που παρουσιάζουν πριν ή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης παθολογίες οφειλόμενες σε μη γυναικολογικό πρόβλημα, π.χ. ζάχαρο, αυτοάνοσα νοσήματα, νόσους του πεπτικού κ.α. , χρήζουν παρακολούθησης από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων παράλληλα με την μαιευτική παρακολούθηση καθώς αυτές οι παθολογίες μπορούν να επηρεάσουν την κύηση ή / και να συντρέξει το αντίστροφο. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχω την δυνατότητα να παραπέμψω την ασθενή σε ιατρό άλλης ειδικότητας με τον οποίο συνεργάζομαι. Έχω δημιουργήσει ένα δίκτυο συναδέλφων ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στην παθολογία της ασθενούς. Αλλά εκτός από αυτή την δυνατότητα που προσφέρω στις ασθενείς μου, η συνεργασία μου με τον γιατρό της επιλογής τους όταν αυτός τις παρακολουθεί σε μακροχρόνια βάση, έχει πάντοτε γίνει με πολύ καλή και στενή συνεργασία καθώς την θεωρώ απαραίτητη και επιβεβλημένη με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα για την έγκυο.
ΙΑΤΡΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ – ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Έχοντας δουλέψει επί πολλά χρόνια και συνεχίζοντας να έχω επαγγελματική επαφή με την Γαλλία, ακολουθώ στην πρακτική μου τις οδηγίες – πρωτόκολλα του Γαλλικού κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων, www.cngof.fr.
*Φωτογραφίες με την ευγενή χορηγία ασθενών των οποίων παρακολούθησα την εγκυμοσύνη και έκανα τον τοκετό.